2022 akıllı telefon pazarının satış sonuçları açıklandı: Zirve isim şaşırtmadı

Akıllı telefonlar, kullanım alanının artmasıyla birlikte neredeyse tüm dünyada muhtaçlık haline geldi. Ancak pandeminin neden olduğu global ekonomik kriz ve çip sorunu nedeniyle Canalys’in 2022 raporuna nazaran sevkiyatlar için düşüş kelam konusu. Canalys, akıllı telefon pazarı için 2022 dördüncü çeyrek raporunu yayınlandı. Pekala, 2022 yılının son çeyreğinde akıllı telefon pazarında neler oldu? Haberin ayrıntılarına daima birlikte göz atalım.

Apple, akıllı telefon pazarında 2022 yılını tepede kapattı

Canalys’in raporuna nazaran dünya çapında 2022 yılının son çeyreğinde akıllı telefon sevkiyatları yüzde 17 düştü. Bu sayı, 2022 yılının genelinde ise yüzde 11 olarak belirlendi. Toplam satışlar 2022 yılında pazarın geneli için 1,2 milyarın altında seyretti. Tüm bunlara ek bir de Apple’ın iPhone 14 serisinde yaşadığı üretim krizine karşın son çeyreği tepede kapattı.

Teknoloji devi firma, bilhassa son çıkardığı iPhone 14 serisinde 2022 son çeyrekte yüzde 25 üzere evvelki yıllara nazaran büyük bir hisseyle doruğa oturdu. Firmanın en büyük rakibi Android alanında en yeterli gösterilen Samsung ise yüzde 20 pazar hissesiyle ikinci sırada yer aldı. Samsung’un bu muvaffakiyetinin gerisinde ise bilhassa katlanabilir akıllı telefon pazarındaki muvaffakiyet tesirli oldu.

Xiaomi, 2022 son çeyrekte de yılın tamamında da seyrettiği üzere düşüşe geçti ve yüzde 11 hisseyle üçüncü sırada kaldı. Teknoloji şirketi, ABD tarafından uğradığı ambargolar nedeniyle son yıllardaki düşüşün önüne geçemiyor. Xiaomi’nin akabinde ise sırasıyla OPPO yüzde 10 Vivo ise yüzde 8 ile birinci beşte yer almayı başardı.

Canalys’ten LE Xuan Chiew 2022 dördüncü çeyrek araştırma raporu için şu kelamları aktardı:

“Tedarikçiler, yeni pazar gerçekliğine ahenk sağlamak için maliyetleri düşürüyor. Hem kanal ortakları hem de satıcılar için güçlü pazar şartları kolay kolay güçlü müzakerelere yol açabileceğinden kanalla güçlü iştirakler kurmak pazar hisselerini korumak için kıymetli olacaktır.” 

Siz okuyucularımız bu husus hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce 2023 yılında akıllı telefon pazarında neler göreceğiz? Görüşlerinizi Yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

Başa dön tuşu