Apple satış rakamları ile beklentileri karşılayamadı!

Uluslararası bir data şirketi olan IDC, telefon markalarının pazar hisseleri hakkında paylaştığı son raporunda geçen yılın birinci çeyrek dataları ile bu yılın birinci çeyrek bilgilerini karşılaştırdı. 2017 yılında Çin merkezli Oceanwide Holdings bünyesine katılan Amerikan şirketi, çok değerli bilgilere ulaştı. Bu bilgilere nazaran Apple satış rakamları, pazar payı konusunda beklenilenin bir oldukça altında.

Apple satış sayıları, pazar hissesi konusunda hiç uygun değil

IDC firmasının datalarına nazaran Avrupa’daki, Orta Doğu’daki ve Afrika’daki akıllı telefon satışları, bu yılın birinci çeyreğinde toplam 83.7 milyon adede ulaştı. Bu ölçü, geçen yıldaki periyot ile karşılaştırıldığında yıllık %3.3 oranında bir düşüş olduğunu gösteriyor. Vergilerde evvel hesaplanan perakende satışlarda toplam paha açısından yaşanan düşüş, 26.8 milyon dolar civarında. Bu azalma, 2018 yılının birinci çeyreğinde %10 daha azdı.

Yukarıdaki IDC raporuna nazaran Huawei; bir evvelki yılın tıpkı periyoduna kıyasla bölgesel büyümenin baz alındığı sevkiyat konusunda %66.1‘lik bir büyümeye ulaşırken, onu takip eden Xiaomi’nin büyüme oranı %33.3 olarak açıklandı. Diğer tüm büyük markalar, daha az telefon sevkiyatı yaptı. Bu bağlamda HMD‘nin yüzdesel oranı %32.64‘lük bir düşüş gösterirken, Apple’ın kayıp oranı %22.73 olarak belirlendi.

Pazar hissesi bakımından başkan olan marka: Samsung

Pazar hissesi sayılarında son derece başarılı olan Güney Koreli şirket, liderliğini kaptırmak istemiyor. Rapordan anlaşıldığı üzere market oranlarında Samsung‘a önemli rakip olmaya devam eden markalar Huawei (%25.39) ve Apple (%14.74). Apple’ın ulaştığı bu yüzde, kendi şirket istatistiklerine göre son beş yılın en düşük yüzdesi olarak tarihe geçti. Buna ek olarak, tüketicilerin bir telefonu kullanım konusundaki istikrarı arttığı için sipariş sayılarının ve sevkiyat seferlerinin azaldığı ortaya çıktı.

Orta Doğu’da işler daha kötü. Çünkü bu bölgede taşınabilir aygıtların fiyatlarında yapılan büyük indirimler, sevkiyatlardaki en büyük düşüş olan, yıllık, %18.8 istatistiğinin görülmesini önleyemedi. Gözler Afrika bölgesine çevrildiğinse ise buranın %6 oranında büyüdüğü görünüyor. Avrupa tarafında ise bir değişiklik yok. Batı Avrupa’da fiyatlar bir nebze olsun düşerken Orta ve Doğu Avrupa piyasasındaki fiyatlar sabit kaldı.

Bölgesel tansiyonlar ve aygıtlarını uzun mühlet kullanmaya devam eden tüketiciler nedeniyle akıllı telefon satışlarındaki belirsizliklerin artacağı bekleniyor. Apple’ın eforları ve bu gayretlere karşılık olarak Huawei markasının stratejik adımları, Samsung markasını zorlamaya devam edebilir.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu