Oculus’un kurucusu Palmer Luckey, oyunda öldüğünüzde gerçek hayatta da öleceğiniz bir sanal gerçeklik gözlüğü geliştirdiklerini açıladı. Üstelik Palmer, bu başarısını(!) gayet sakin bir dille anlattı.
Gerçek dünya ile sanal dünyayı bir araya getirmeyi öngören metaverse teknolojisi, günümüzde halen çok uzak bir teknoloji olarak gözüküyor. Fakat bu evrenin temellerini oluşturacak sanal gerçeklik teknolojileri her geçen gün popülerleşiyor ve gelişiyor.
Sanal/artırılmış gerçeklik cihazlarının günümüzdeki en büyük eksiği sanal dünyadaki hissi fiziksel olarak hissettirememesi olurken bugün oldukça çarpıcı bir açıklama geldi. Meta’nın sahibi olduğu sanal gerçeklik ekipmanları üreticisi Oculus’un kurucusu, sanal alemde öldüğünüzde gerçek dünyada da öleceğiniz bir gözlük geliştirdiğini açıkladı.
Oyunda öldüğünüzde gerçek hayatta sizi öldürecek sanal gerçeklik gözlüğü:
Oculus kurucusu Palmer Luckey, geçtiğimiz gün paylaştığı blog yazısında “ofis sanatından bir parça” olarak nitelendirdiği gözlüğünü duyurdu. Gözlük, gerçekten de bir insanı öldürmeyi sağlayacak donanımlara yer veriyor…
“Genellikle farklı bir proje için kullandığım patlayıcı yükü modüllerinden üçünü kullandım ve bunları ekranın belirli bir frekansta kırmızı yanıp söndüğünü algılayabilen dar bantlı bir fotosensöre bağlayarak geliştirici tarafında oyun entegrasyonunu çok kolaylaştırdım. Uygun bir oyun sonu ekranı görüntülendiğinde, patlayıcılar ateşlenir ve kullanıcının beynini anında yok eder.”
Projesini sakin sakin anlatmaya böyle devam ediyor:
“Gerçek hayatınızı sanal avatarınıza bağlama fikri beni her zaman büyüledi – riskleri anında maksimum seviyeye çıkarıyorsunuz ve insanları sanal dünya ve içindeki oyuncularla nasıl etkileşime girdiklerini temelde yeniden düşünmeye zorluyorsunuz. Güçlendirilmiş grafikler, bir oyunun daha gerçek görünmesini sağlayabilir, ancak yalnızca ciddi sonuçların tehdidi, bir oyunu size ve oyundaki diğer herkese gerçek hissettirebilir.”
Ölme ihtimali yetmedi mi, adam bir de bu ihtimali hiçbir şekilde ortadan kaldıramayacağınız bir önlem için çalışıyor:
“Bu elbette mükemmel bir sistem değil. NerveGear gibi kulaklığı çıkarmayı veya yok etmeyi imkânsız kılacak bir karşı mekanizma için planlarım var.”
Eh, cihazın yanlışlıkla öldürme ihtimali kendisinin de aklına gelmiş neyse ki. Bu yüzden de cihazı denememiş:
“Yanlış zamanda meydana gelebilecek ve kullanıcıyı öldürebilecek çok çeşitli arızalar vardır. Bu yüzden onu gerçekten kendim kullanmak için cesaretimi toplayamadım ve ayrıca SAO’da (Sword Art Online) olduğu gibi, son tetiklemenin gerçekten sonlandırma koşullarının olup olmadığını kolayca belirleyebilen yüksek zekalı bir ajana bağlı olması gerektiğine ikna oldum.”
Tabii abimizin geliştirdiği bu cihazın piyasaya sürülmesini bekleyemeyiz. Ancak umuyoruz ki cihazı bir şekilde test etmeye de kalkmazlar.