Çinli teknoloji devi Huawei yasağı ile ilgili hakkını aramak isteyen şirket bu defa mahkemeye gitti. Huawei ABD mahkemesi yolunu tuttu. Mart ayındaki davasını güncelleyen şirket, sonuç bekliyor.
ABD ile Çin ortasındaki ticari tansiyondan en fazla etkilenen Çinli şirket Huawei oldu. Birçok kıymetli teknoloji deviyle münasebetleri askıya alınan Huawei, sonunda kendi işletim sistemi için kolları sıvadı. Geçen haftadan beri dünya gündemindeki yerini koruyan olaylara bir yenisi daha eklendi. Huawei, ABD’nin 2019 Ulusal Savunma Yetki Yasası’na (NDAA) karşı mart ayında açtığı davayı 29 Mayıs’ta güncelledi. ABD’nin eserlerini satın almasını yasaklayan yasasını geçersiz kılmak için birinci adımı attı.
Huawei yasağı için mahkemeye gitti
Yasal bir savaş başlatan Huawei, ABD mahkemesinden yasağın kaldırılmasını talep etti. Mevzuyla ilgili açıklama yapan Huawei avukatlarından Song Liuping, “ABD hükümeti, Huawei’nin güvenlik tehdidi olduğuna dair bir kanıt sunamadı. Ortada sırf spekülasyonlar var” dedi. Liuping kelamlarına “ABD’li siyasetçiler bizi işsiz bırakmak istiyor” diyerek devam etti.
Huawei, mart ayında da anayasaya karşıt olduğu gerekçesiyle ABD maddelerine karşı dava açmıştı. Fakat, bu davada Huawei eserlerine karşı bir kısıtlama yapıldığına dair kâfi ispat bulunamamıştı.
ABD’nin Huawei’ye karşı yaptırımlarının kaynağı olan NDAA yasası, direkt ülkenin savunmasını ilgilendiriyor.
ABD, Huawei’nin eserlerini bilgi sızdırma ve istihbarat için kullanılabileceği gerekçesiyle şirketi ticari açıdan yasaklılar listesine almıştı.