Çinli teknoloji şirketi Huawei, Amerikalı akıllı telefon üreticisi Apple’a takviye verdi. Markanın CEO’su Ren Zhengfei, kendisinin öğretmeni üzere gördüğü firma hakkında birkaç açıklamada bulundu. Deneyimli yönetici, Apple’ın birtakım taraflarını hayli beğeniyor.
Çinli teknoloji şirketi Huawei müşteri kapalılığına ehemmiyet veriyor
Apple’ın icra heyeti lideri Tim Cook, geçen yıl yaptığı bir açıklamada kendi müşterlerini asla bir eser haline getirmeyeceğini söylemişti. Bu akımı takip etmek isteyen Zhengfei, Çin hükümetinin kendisinden müşteriler hakkında özel bilgiler istemesi halinde onlara bu fırsatı vermeyeceğini ve bu mevzuda Apple’ı örnek alacağını belirtti.
Tüketicilere ilişkin olan çok bâtın dataların yalnızca müşterilerin kendisine ilişkin olduğunu ve telefon üreticilerinin bunların üzerinde rastgele bir denetime sahip olamayacağını tabir eden Ren Zhengfei, bir casusluk olayının kesinlikle yaşanmayacağını vurguladı. O’na nazaran müşteri datalarını takip etmesi gereken kurumlar, operatörlerin kendisi. Zhengfei’ye nazaran operatörler, iletişimin can damarları. Bağlantıya açık olan kurucu, bu olayda da Apple üzere davranacağını açıkladı.
Amerika Birleşik Devletleri ise Huawei’nin, Amerikan müşterilere ilişkin olan bilgileri makus niyetle kullanabileceğini düşünüyor. Donald Trump her ne kadar ortadaki gerginliğin yumuşadığını gösteren birtakım olumlu davranışlarda bulunsa da, tekrar de, Çin hükümetinin casusluk yapacağını düşünüyor.
Huawei, bunu tekraren reddetti. Buna ek olarak Şirket Lideri Liang Hua, rastgele bir ülke ile casusluk yapılmayacağına dair bir mutabakat imzalamaya açık olduğunu ilan etti. Çinli takım, bir itimat ortamı tahsis etmeye çalışıyor. Bu bağlamda, Doğu Asya markasının CEO’su bu bahis hakkında şöyle bir açıklama yaptı:
“Hükümetimiz, yasalar ve vergiler ile yönetiliyor. Çin Devleti, ticari faaliyetlerimize karışmıyor. ABD hükümetinin neden kendi şirketlerini bu kadar çok denetim ettiğini bilmiyorum. ABD Hükümeti, güya bir kayınvalide üzere davranıyor. Bu türlü davranmaya devam ederlerse gelinleri konuttan kaçabilir.
Müşteri datalarını satmak üzere bir davranışta bulunmayacağız. Bunu bir kez bile yapsaydım, Amerika bu skandalı ispatları ile birlikte her yerde kullanabilirdi. O vakit iş birliği yaptığımız 170 ülke ve bölge, eserlerimizi satın almaktan vazgeçerdi ve şirketimiz batardı. Bu olaydan sonra borçları kim ödeyecekti? Çalışanlarımızın hepsi çok yetenekli. Buradan hareketle onlar, borçlarımızı ödemek ismine beni rahat bırakarak, buradan iftifa ederlerdi ve kendi şirketlerini kurarlardı. Bu türlü bir şeyi yaşamak yerine hayatıma son vermeyi tercih ederim.“
ABD Huawei krizi yerini kalıcı ve sıcak bir irtibata bırakıyor mu?
Donald Trump’ın kara listesinde yer alan Çinli telekomünikasyon takımı, bu yüzden, önemli bir gelir kaybı bekliyor. 2019 yılı için 8 milyar dolar kâr açıklamayı bekleyen şirket, 2016 yılından beri dünyanın en uygunu olma yolunda ilerlemeye devam ediyor. Önümüzdeki günlerde kalıcı bir barış sağlanacak mı daima birlikte göreceğiz.