Suya düşen telefona ne yapılır sorusunu soran kullanıcılar için oldukça detaylı bir rehber hazırladık. Eğer böyle bir problem ile karşı karşıya kaldıysanız endişelenmenize gerek yok. Böyle bir olayın ardından uygulamanız gereken birtakım yöntemler mevcut. Bu yöntemler sayesinde telefonun bozulmasını önleyebilme ihtimaline sahipsiniz.
Cihazı su ile temas eden kullanıcılar, suya düşen telefon nasıl kurtarılır sorusunun yanıtını aramaya başlıyor çünkü günümüzde akıllı telefon sahiplerinin korkulu rüyası haline gelen akıllı telefonun suya düşmesi ve akıllı telefona su dökülmesi, hızlı ve başarılı bir şekilde müdahale edilmezse kritik sorunlara yol açabiliyor.
Temel olarak baktığımızda telefon suya düştü ise hızlı ve ani müdahaleler yapmanız gerekiyor. Anlık dalgınlıklar ya da sakarlıklar sonucu başınıza gelen ve şok etkisi yaratan bu durumlar, yanlış yöntemler uygulandığında geri dönüşü zor ve masraflı tabloların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Bildiğiniz üzere su ile temas eden akıllı telefon garanti kapsamının dışında bulunuyor ve bu nedenle ortaya çıkabilecek sorunlar garanti kapsamında değerlendirilmiyor. Bu da bazı durumlarda gerçekten çok yüksek meblağlar ödemenize yol açabilir. Neyse ki, bu ihtimali en aza indirebilirsiniz.
Suya Düşen Telefona Ne Yapılır?
- Adım 1- Akıllı telefonunuzu sıvıdan uzaklaştırın.
- Adım 2- Akıllı telefonunuzu kapatın.
- Adım 3- Bir bez ya da havlu aracılığı ile kurulayın.
- Adım 4- SIM Kart ve Micro SD Kart gibi bileşenleri çıkarın.
- Adım 5- Bir süre kurumasını bekleyin.
- Adım 6- Akıllı telefonu test edin.
- Adım 7- Kullanmaya devam edin / teknik servise başvurun
Suya ve Toza Dayanıklı Telefon Modelleri
Suya ve toza dayanıklı telefon, suyla temas edilmesi hâlinde normal şekilde çalışmayı sürdürür. Bu, kullanıcı için oldukça büyük bir öneme sahiptir.
Bataryası çıkmayan telefon suya düştü ise uygulanabilecek yöntemlerin detaylarına aşağıdan göz atabilirsiniz.
Adım 1- Akıllı Telefonunuzu Sıvıdan Uzaklaştırın
Söz konusu şey sıvı teması olduğunda saniyelerin dahi öneminin olduğunu söylemeden geçmeyelim. Bu nedenle yapmanız gereken ilk şey, akıllı telefonunuzu sudan olabildiğince hızlı bir şekilde uzaklaştırmak olacaktır.
Cihazın üzerindeki açık noktalar – hoparlör, mikrofon, şarj yuvası, kulaklık girişi ya da benzeri girişler ya da çıkışlar – suyun içeri girmesine yol açabilir. Akıllı telefonunuz su ile ne kadar uzun süre temas ederse, kurtarılma ihtimali de o kadar düşük olacaktır.
Başka bir tehlikeli durum da su ile temas sırasında cihazın şarja takılı olması. Bu durum cihazın zarar görme oranını artıracak hatta yangına kadar varan durumlara sebebiyet verecektir. Şayet böyle bir durumla karşılaşırsanız telefonu hemen prizden çıkartın.
Adım 2- Akıllı telefonunuzu Kapatın
Cihazınız su ile temas ettikten sonra uygulamanız gereken ikinci yöntem akıllı telefonu kapatmak. Cihazın içerisinde yer alan donanım bileşenlerinin kısa devre yapma olasılığı mevcut. Bu sebepten ötürü telefonunuzu sıvıdan uzaklaştırdıktan hemen sonra kapatın.
Söz konusu yöntem için güç butonuna uzun süre boyunca basın. Bu işlemin ardından telefonunuz kapanacak. Bazı telefonlar otomatik olarak kapanmaz. Bunun yerine ekranda kapat seçeneği çıkar. Kullanıcının işlemin tamamlanması için kapat seçeneğini seçmesi gerekir.
Adım 3- Bir Bez ya da Havlu Aracılığı ile Kurulayın
Su ile temas eden akıllı telefonu sudan uzaklaştırdıktan sonra ilk müdahale, dış yüzeyini kurulamaktan geçiyor. Buradaki temel mantık dışarıda kalan sıvı damlacıklarının içeriye geçmesini engellemek. Bunun ardından eğer cihazın bataryası çıkartılabilir ise kapağı açıp bataryayı çıkartın. Eğer batarya çıkarılabilir değilse cihazı kapatın.
Adım 4- SIM Kart ve Micro SD Kart Gibi Bileşenleri Çıkarın
Bunun ardından diğer önemli verileri koruyabilmek adına SIM kartı ve Micro SD kartı cihazdan çıkartın. Bunları kuru bir mendille yavaşça silin. İyi haber şu ki, SIM Kart ve Micro SD kart genellikle sıvı temasına bir nebze daha dayanıklıdır ve verileriniz genellikle koruma altındadır.
Adım 5- Bir Süre Kurumasını Bekleyin
Pek çok kullanıcı cihazı kurutmak için saç kurutma makinesi kullanıyor fakat bu kesinlikle uygulanmaması gereken bir yöntem. Fön makineleri dışarıya hava üfledikleri için cihazdaki suyu daha fazla içeri itecek ve su girmemiş yerlere dahi ulaştıracaktır.
Fön makinesi yerine havayı emen makineler kullanmak ise en doğru seçim olacaktır. Bu iş için bir elektrikli süpürge kullanabilirsiniz. Makinenin emme borusunu cihazın su girebilecek delikleri üzerinde tutun ve suyun dışarı çıkmasını kolaylaştıracak hareketler yapın. Bu işlemi en az 20 dakika boyunca kesintisiz olarak uygulamak gerekiyor.
Bu işlem esnasında dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var o da emiş borusunu cihaza çok yakın tutmamak. Şayet çok yakın tutarsanız statik elektrik yaratıp cihaza daha fazla hata verebilir.
Adım 6- Akıllı Telefonu Test Edin
Yukarıdaki işlemleri uyguladıktan ve üzerinden yirmi dört saat geçtikten sonra kritik bir yoğun bakım sürecini uygulamış oldunuz. Şimdi batarya gibi ıvır zıvırları geri takın ve cihazı açmaya çalışın. Eğer bu sırada tuhaf sesler ya da yanık kokusu gelirse cihazı hemen kapatın ve mümkünse bataryayı yerinden çıkarın.
Adım 7- Kullanmaya Devam Edin / Teknik Servise Başvurun
Eğer yukarıdaki adımlardan sonra cihazda herhangi bir sorun görmediyseniz akıllı telefonunuzu kullanmaya devam edebilirsiniz. Eğer tüm bu adımlara rağmen cihazda sorunlar gözlemliyorsanız tüm aparatları çıkartın ve yetkili teknik servise başvurun.
Suya Dayanıklı Akıllı Saat Modelleri ve Fiyatları – 2024
Suya dayanıklı akıllı saat, dış mekân aktivitelerinde, su sporlarında ve yağmur yağarken herhangi bir endişe yaşanmadan kullanılabilmesi ile dikkat çekiyor.
Bu yazıda suya telefon düştü, ne yapılmalı sorusunu yanıtladık. Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.