2023 yılı için şaşırtan 5G telefon kehaneti!

5G teknolojisine yönelik yatırımlar epey süratli bir halde artıyor. Kimi ülkelerde yavaş yavaş kullanılmaya başlanan 5G teknolojisi, akıllı telefon üreticilerini de 5G takviyeli telefon üretmeye yöneltti. Markalar yavaş yavaş 5G telefon konusunda adımlar atmaya başlarken, araştırma şirketlerinden de 2023 yılı için değişik araştırmalar geldi.

2023 yılı için şaşırtan 5G telefon kehaneti!

Araştırma şirketi IDC, akıllı telefon satışları ve 5G telefonlar hakkında yeni bir araştırma raporunu yayınladı. Şirketin yaptığı araştırmalara nazaran akıllı telefon satışları bu yıl içerisinde de ortalama yüzde 2 civarında düşüş gösterecek. Birtakım ülkelerde bu düşüşün yüzde 5 dolaylarına kadar düşmesi de bekleniyor. Son vakitlerde artan fiyatlar ve insanların artık telefonları daha uzun süre kullanmak istemesi, bu durumun temel sebeplerini oluşturuyor.

Araştırmanın devamında 5G dayanaklı akıllı telefonlar hakkında da kimi ayrıntılara yer veriliyor. Kelam konusu rapora nazaran bu sene satışa sunulacak olan 5G telefonlar, toplam pazar hissesinden yüzde 0,5 üzere bir hisse kapmayı başaracak. Bu ölçü biraz küçük gözükebilir, fakat hem teknolojinin yeni olduğunu hem de bu sene satışa sunulacak modellerin kısıtlı olduğunu belirtmeliyiz.

Bununla birlikte pek çok markanın 5G telefonları ise yolda. Samsung, OnePlus, LG, Xiaomi, Apple üzere markaların 5G konusunda faal çalışmalar yürüttüğünü biliyoruz. 5G telefonlar kullanıcılara olduğu kadar şirketlere de faal bir halde takviye sağlayacak. Son çeyreklerde düşüş yaşayan akıllı telefon satışları, 2020 yılından itibaren ivmeyi yukarı yönlü kaydırmayı başaracak.

IDC’nin raporuna nazaran 2023 yılının sonlarına gerçek bu telefonların pazar hissesinin yüzde 26,3 dolaylarına ulaşması bekleniyor.

Bununla birlikte araştırma şirketi telefon tasarımları ile ilgili birkaç ayrıntıya da değindi. Şu sıralar akıllı telefon dizaynlarında yapılan değişiklikler, gelecekte akıllı telefon üreticileri için kilit noktada bulunacak. Lakin buradaki değerli ayrıntının fiyat noktasında yapılacak dengelemeler olduğunu söyleyebiliriz.

Kullanıcılar yüksek fiyatlı telefonlardan kaçınmakta iken, dizaynlarda yapılacak değişikliklerin fiyatları ciddi şekilde yükseltmesi kullanıcılar için de olumsuz bir bakış doğuracaktır.

Başa dön tuşu