Huawei’nin çok uzun müddettir üzerinde çalıştığı işletim sistemi Hongmeng OS, pek çok kişi tarafından merakla bekleniyor. Google ile yaşanan problemlerin aşılamaması durumunda ön plana çıkacak olan işletim sistemi, bu noktada neler başarabilir? Yeni işletim sistemi ile ilgili bilinen tüm detayları sizler için derledik!
Huawei Hongmeng OS hakkında merak edilen her şey!
Amerika ile Çin ortasında yaşanan ticari tansiyonun üstüne Huawei’nin casusluk tezleri ile suçlanması, şirketi epeyce sıkıntı bir duruma soktu. Amerika’nın dışında pek çok Amerikalı üretici ve şirketten ambargo tehditi ile karşı karşıya kalan şirket, bu durumdan en az hasarla etkilenmek için kendi içinde kimi planlarını uygulamaya çalışıyor.
Olası ambargo tehditlerinin uygulamaya alınması durumunda, bu durumun en çok ziyan vereceği alan ise kuşkusuz akıllı telefonlar olacaktır. Bilhassa işletim sistemi ve uygulamalar tarafında yaşanabilecek problemler, kullanıcıların tercihlerinde de çok değerli rol oynayacaktır.
Peki Huawei, bu durumlara karşı neler yaptı?
Şirket geçtiğimiz Mart ayında yaptığı açıklamada, mümkün ambargo tehditlerine rağmen bir işletim sistemi geliştirdiklerini doğrulamıştı. Yapılan açıklamaya nazaran 2012 yılından beri geliştirilen bir proje olan bu işletim sistemi, Huawei eserlerini kapsayacak bir ekosistem sunmak için hazırlanıyordu.
Yeni işletim sisteminin ismi ne?
Şu an için bu bahiste resmi bir açıklama olmamasına rağmen, şirketin işletim sisteminde kullanmak için ‘Hongmeng‘ ismini tescil ettiği biliniyor. Mümkün olarak Hongmeng OS olarak kullanılacak bu isim için birinci müracaat Ağustos 2018 tarihinde yapılmış. Bu da Huawei’nin bu durumlara karşı esasen bir hazırlık içinde olduğunu doğruluyor.
Hongmeng OS ile ne vakit tanışacağız?
Yeni işletim sistemi, şirketin yaşanan meseleleri tatlıya bağlayamaması durumunda ortaya çıkacak. Huawei CEO‘su yaptığı açıklamada işletim sisteminin 2020 yılının ilk ya da ikinci çeyreğinde kullanıma hazır olacağını belirtti.
Sadece akıllı telefonlar için mi geçerli olacak?
Huawei akıllı telefon tarafında Android ile problemler yaşıyor, lakin yaşanan tek sorun bu değil. Şirket dizüstü bilgisayar tarafında Microsoft ile sıkıntılar yaşarken, öbür eserlerinde de değerli problemlerle karşılaşacaktır. Son gelen argümanlara nazaran yeni işletim sistemi akıllı telefonlardan tablete, dizüstü bilgisayarlardan giyilebilir eserlere, televizyonlardan otomobillere kadar geniş kapsamlı kullanıma uygun olacak.
Bu formda Huawei’nin kendi ekosistemini yaratmak için de gerekli adımları attığını görmüş oluyoruz.
Önemli bir soru : ya uygulama mağazası?
Google ile yaşanan meseleler sırf Android işletim sistemi tarafında değil, Google servislerinde de değerli problemler doğuruyor. Haritalar, Gmail üzere değerli servislerle birlikte Google Play Store erişimi de ambargo uygulanması durumunda mümkün olmayacak. Bir telefon alırken uygulama mağazası, pek çok kullanıcı için tercih konusunda kıymetli bir durum.
Son gelen bilgilere nazaran şirket uygulama mağazası tarafında Aptoide ile anlaşmış durumda. Portekiz yerelli şirket, ambargo durumunda da yasaklardan etkilenmeyecek. Bununla birlikte Huawei CEO’su yeni işletim sisteminin tüm Android ve Web uygulamaları ile de uyumlu olacağını belirtti. Bunun nasıl sağlanacağı şu an için bilinmese de, kullanıcılar için oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Peki ambargo durumunda tanınan uygulamalara erişim sorunu olacak mı?
Huawei tarafından uygulanan ambargo yalnızca donanımsal değil, yazılımsal ürünleri de kapsadığı için Amerikalı pek çok kıymetli servisi kullanamama durumu ortaya çıkabilir. Bu açıdan baktığınızda Facebook, WhatsApp, Instagram üzere uygulamaların erişimlerinde engellemeler yaşanabilir. Bunları aşabilmek için bir şeyler yapılabilir mi ya da yapılıyor mu sorusunun ise şu an için bir karşılığı yok.
İşletim sistemi şu an ne kademede?
İşletim sisteminin şu an test aşamasında olduğu biliniyor. Üstte da bahsettiğimiz üzere 2012 yılından beri geliştirilen bu işletim sistemi, 2020 yılının başlarında kullanıma hazır edilecek. Açıklama yapan Huawei CEO’su “Yeni bir işletim sistemi geliştirmek zor bir iş değil, lakin bunun için bir ekosistem oluşturmak sıkıntı bir iş.” diyerek hangi noktalarda vakte muhtaçlıkları olduğunu da belirtmişti.
ABD Ticaret Bakanlığı attığı sürpriz adımla birlikte Huawei için aldığı kararları, 90 gün boyunca ertelemişti. Bu da şirkete bir müddet için de olsa değerli bir rahatlama sunacaktır.
En kıymetli soru : buna gerek var mıydı?
Yaşanan ambargoların akabinde ortaya çıkan ve hızlanan işletim sistemi, pek çok kullanıcı için de akıllarda soru işareti yaratmayı başardı. Bilhassa uzun müddettir Android kullanan kullanıcılar, ileri tarihlerde ve kısa vadede işletim sistemi değişikliğine sıcak bakmıyor olabilir. Fakat bunun gerekli bir adım olduğunu da söylememiz gerekiyor.
Yaşanacak muhtemel ambargoların akabinde Huawei kullanıcıları Android işletim sistemini kullansa bile kıymetli servislerden faydalanamayacaklar. Bu durumda Android’te kalmak için en kıymetli nedenlerden birini kaybedecekler. Bununla birlikte Android tarafında sonlanan iş birliği durumu sonucu, kullanıcılar başka markalara nazaran çok daha geç güncelleme almaya başlayacaklar.