Mark Zuckerberg liderliğinde ilerleyen Facebook, geçtiğimiz aylarda kullanıcılarını takip etmek üzere bir uygulama geliştirmişti. Facebook Research isimli bu platform, iPhone kullananlar için tasarlanmıştı ve pazarlama kitlesi olarak gençler gaye alınmıştı. Apple‘ın kurallarını ihlal eden uygulama, App Store‘un güvenliğini delebilen ve şahısların telefonuna direkt olarak ulaşım sağlayabilen özel bir sertifikaya sahipti.
Facebook, telefonunuzu izlemek istiyor
Amerikalı şirketin başarısız bir teşebbüsü olan Facebook Research, yaşanan tartışmalar sebebiyle geçtiğimiz ocak ayında kapatılmıştı. Bir kere daha bu türlü bir işe kalkışan firma, “Study” isimli yeni bir uygulama ile kullanıcılarının telefonlarını nasıl kullandıklarını öğrenmek istiyor. Telefon sahipleri, bu isteği kabul etmeleri karşılığında gelir elde edecek.
Facebook’un yeni uygulaması Study; bir kullanıcının telefonuna hangi uygulamaları yüklediğini, bu uygulamaları kullanarak harcadığı süreyi, ilgili kişinin bulunduğu ülkeyi ve buna benzeri bilgileri öğrenecek. Buna ek olarak bu yazılım, bireylerin kullandığı telefon yahut uygulama özellikleri hakkındaki bilgileri de kullanıcılardan talep edecek.
Kafalarda soru işareti bırakan bu yeni platform, şimdiden tartışmalara yol açmış durumda. Bundan on beş yıl evvel kurulan marka; telefon sahiplerinin bildirilerini, şifrelerini ve ziyaret ettiği internet siteleri de dahil olmak üzere bireye özel olan içerikleri takip etmeyeceğini belirtti. Buradan anlaşıldığı üzere Zuckerberg, insanların telefonlarını nasıl kullandığına dair bilgilere muhtaçlık duymaya devam ediyor.
Study hakkındaki ayrıntılardan bahseden yöneticiler, Study’in sırf 18 yaşında veya bu yaşın üzerinde olan şahıslara açık olacağını söyledi. Yaş doğrulamasının nasıl yapılacağına dair rastgele bir bilgi ise şimdi basına verilmedi. Apple ile anlaşamayan yetkililer, tahlili Android işletim sistemli telefonların kullanıcılarını bu işe dahil etmekle buldu. Uygulama, ne çeşit bilgileri topladığını telefon sahiplerine iletecek ve ayrıyeten, ilgili bireylere kendisinin onlar tarafından nasıl kullanılacağına dair bir bilgi verecek.
Çoğu kişi, Zuckerberg ile grubunun yaş doğrulaması problemini kendi sistemleri üzerinden halledeceğine inanıyor. Çünkü bu bahiste bilinen en canlı örnek, şahısların kendi hesaplarındaki doğum tarihleri. Bu yolun ne kadar gerçek sonuçlar elde edeceğine dair bir bilgi şimdi yok. İştirakçilerin, ödeme alabilmeleri için bir PayPal hesabına muhtaçlıkları olacak ve tekrar iştirakçilerin 18 yaş ve üstü kuralını sağlamaları gerekecek. Facebook, uygulamanın datalarını tahlil ederken müşterilerin hakkında bildiği datalara atıfta bulunacağını lakin uygulamadaki bilgilerin, bireylerin hesapları ile ilişkilendirilmeyeceğini yahut reklamların onları hedeflemek için kullanılmayacağını tabir etti.
Firma, iştiraklere ne kadar ödeyeceğini şimdi açıklamadı lakin yayımlanan bir blog iletisinde bu uygulamanın deneme sürümüne katılanların tamamının paralarını aldığı açıklandı. Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Hindistan’da piyasaya sürülecek olan uygulamaya herkes katılamayacak. Buna ek olarak Facebook, kullanıcılarına Study’e nasıl katılacaklarını şimdi açıklamadı. İştirak sağlayabilmek ismine bilinen tek kural, Facebook’un ilgili kullanıcıyı davet etmesinin gerekliliği.