Huawei akıllı telefon satışlarını yakından inceleyen birçok ülke, Amerika Birleşik Devletler ile Çin ortasında geçen ticaret savaşını izlemeye devam ediyor. Bu ülkelerden kimileri ise yalnızca izlemekte yetinmiyor. Çünkü alınan son habere nazaran İspanya, irtibat şirketine tam takviye vererek safını aşikâr etti. Avrupa kıtasından güç almaya devam eden şirket, sürecin sonunda ulaşacağı satış sayılarına bağlı olarak, milletlerarası çapta yaptığı ihracatı büyük ölçüde azaltmayı düşünebileceğini duyurdu.
Huawei akıllı telefon sevkiyatlarında son durum ne?
Trump idaresi tarafından kara listeye alınan Huawei, her ne kadar bu karara karşı dirense de böylesine bir ambargonun yan tesirlerinden kurtulamıyor. Çinli firma, yaptığı açıklamada, kendi telefon modelinin sevkiyat oranında bir düşüş yaşanacağını düşünüyor. Bu düşüşün %40 ila %60 arasında olacağını öngören grup, yurtdışı pazarlarındaki ulaşılan satış sayılarına göre Honor 20 modelinin ihracatını durdurabilir.
Huawei’nin kurucusu ve icra şurası lideri Ren Zhengfei, bu uygulamanın tesirli olacağını kabul etmişti. Buna zıt olarak Zhengfei, Amerika’nın Huawei markasının gelişimi üzerinde sahip olduğu etkiyi çok büyük bir tehdit olarak görmüyor. 40 milyon ila 60 milyon aralığında yaşanması beklenen kayıp, pazarlama ile satış departmanında vazife yapan müdürleri endişelendiriyor. Çin’in en büyük teknoloji şirketi, öbür yollar aramaya devam ediyor.
Huawei model telefon olan Honor 20, 21 Haziran 2019’da, İngiltere ile Fransa’nın da ortalarında bulunduğu kimi Avrupa bölgelerinde satışa sunulacak. Buradan elde edilecek olan gelir, Honor 20’nin yazgısını belirleyecek. Şayet beklenen gelir ölçüsüne ulaşılamazsa, ilgili telefon aygıtının buradaki satışı kesilecek.
Washington’un Pekin’e casusluk yapma konusunda yardım etmekle suçladığı büyük markanın geleceği hakkındaki belirsizlikler sürüyor. Asya’nın gururu olarak görülen grubun ürettiği telefonlar, Google Maps ve Google Mail üzere uygulamaları çalıştırabilmek için Amerika’nın Android yazılımına muhtaçlık duyuyor. Bu durum da iş dünyası açısından bir paradoks oluşturuyor.
Huawei ve Trump çekişmesi hakkında bir tahlil yazısı hazırlayan analist Tom Kang, Amerika’nın yasağına ait şunları söyledi: ” Bu gidişle Huawei model telefonlar; YouTube’a, Google’a, Play Store’a, Gmail’e ve gibisi uygulamalara ulaşamayacak hale gelecek. Bu markanın kullanıcıları, alternatif uygulamalar ve farklı uygulama marketleri konusunda bir arayışa girecek. Firmanın gelişmekte olan piyasalar üzerindeki tesiri değişecektir ancak Avrupa, Japonya ve Latin Amerika pazarları çok ağır bir halde etkilenecektir.”