Huawei Mate 20 Pro kullandık ve inceledik! (Video)

Londra’da 16 Ekim’de düzenlenen bir aktiflikle tanıtılan ve bizim de yerinde takip edip inceleme imkanı bulduğumuz Huawei Mate 20 Pro, firmanın teknolojide geldiği son noktayı gösteriyor. Aslında âlâ olan (ki Mate 7 kullanmış biri olarak bunu söylüyorum) Mate ailesi Mate 20 Pro ile artık tepeye oturdu.

Huawei Mate 20 Pro kullandık ve inceledik!

Öncelikle şunu söylemek isterim: Telefon radikal değişikliklerle geliyor: Samsung tarafından uzun yıllardır tercih edilen sonsuz ekran tasarımı artık Mate 20 Pro’da kullanılıyor. Bu sonsuz ekranın parlaklığı ve manzarası olağanüstü. 6.39 inçlik OLED ekran hakikaten çok hoş manzara aktarıyor. Benim şahsî olarak sonsuz ekran dizaynını sevmiyor olmamı bir kenara bırakacak olursak telefonun ekranı çok başarılı. Sonsuz ekran tasarımı ile genleri değişen Mate 20 Pro’da haliyle SIM kart yuvası da yan yüzden alt yüze geçmiş.

Çentikli bir telefon olan Mate 20 Pro’nun ön yüzünde kamera ile bir arada birçok algılayıcı yer alıyor. Bu algılayıcılar firmanın 3D Face Unlock ismini verdiği üç boyutlu yüz algılama özelliği için kullanılıyor. Bu özellik çok başarılı bir halde çalışıyor ve karanlık ya da az ışıklı ortamlarda bile yüzünüzü tanıyabiliyor.

Huawei Mate 20 Pro donanım özellikleri

Telefon Huawei’nin sekiz çekirdekli Kirin 980 işlemci (2xA76 @2.6GHz + 2xA76 @1.92GHz +4xA55 @1.8GHz) ile donatılmış. Markanın en yeni işlemcisi olan Kirin 980, birinci defa Mate 20 Pro ile karşımıza çıkıyor.

Öte yandan bu işlemciye Mali-G76 MP10 GPU, 6GB RAM ve 128GB depolama eşlik ediyor. Donanım özellikleri manasında üst seviye bir telefon olan Mate 20 Pro, aşağıdaki ekran imajlarından de görebileceğiniz üzere testlerde çok yüksek puanlar aldı. Kullanım tecrübemiz sırasında da emsal sonuçları biz de aldık. En üst seviye oyunlarda bile takılmayan bir performans sunan Mate 20 Pro, donanım gücünün hakkını ziyadesiyle veriyor.

Kullanım tecrübesi açısından sıkıntısız bir telefon olan Mate 20 Pro, Android 9.0 Pie işletim sistemi (ki şu an kullanımda olan en son işletim sistemi) ve EMUI 9.0 arayüzü ile meselesiz bir kullanım sunuyor. Yeni birtakım özelliklerle gelen Android 9.0 Pie, kullanıcı dostu arayüzü ve yardımcı kimi uygulamalarıyla dikkat çekiyor. İşletim sisteminin özelliklerini başarılı formda destekleyen EMUI 9.0 arayüzü de kullanım zevkini artıran bir öbür ayrıntı.

Muhteşem kameralar

Telefonun en kıymetli özelliği üçlü ana kamera modülü. Burada 40 Megapiksel ana, 8 Megapiksel telefoto ve 20 Megapiksel Ultra geniş açı olmak üzere 3 farklı kamera var. Kamera mödülleri dikdörtgen formunda dizilmiş ve her bir kamera dikdörtgenin bir köşesine konulmuş. Açıkta kalan son köşeye ise LED lamba yerleştirilmiş. Birinci bakışta 4 kamera üzere algılanan bu tasarım telefona farklı bir hava katıyor.

Kameraların tamamında (ön kamera da dahil olmak üzere) Leica objektifleri kullanılıyor. Leica objektif konusunda haklı üne sahip bir firma olduğu için manzara kalitesine değerli manada katkı sağlıyor.

Daha evvel incelediğimiz Huawei P20 Pro‘da da 3 kamera vardı. Lakin onların dizilimi çizgi formunda idi ve o telefonda geniş açı yerine siyah beyaz bir kamera modülü vardı.

Mate 20 Pro‘da siyah beyaz kamera yerine geniş açının kullanılması birtakım istikametlerden avantaj sağlarken kimi taraflardan dezavantaj getirmiş. Avantaj çünkü çok geniş bir açıyla (ki objektifin odak uzaklığı 17 mm) çekim yapabiliyorsunuz. Dezavantaj çünkü siyah beyaz kamera P20‘ye alan derinliği ve tonlamalar konusunda önemli bir yarar sağlıyordu.

Kameranın verdiği sonuçlar çok başarılı. Gelişmiş bir algoritma kullanan Mate 20 Pro fotoğraf çekimlerinde harika sonuçlar veriyor. Bu sonuçları yazının içinde farklı hallerde görebileceğiniz üzere ilgili yerlere koyacağımız galeri linki ile siz de göz atabilirsiniz. Öte yandan çözünürlüğün 40 Megapiksel olması (aynen P20’de olduğu gibi) geniş bir alanı fotoğraflayıp sonra bu alandan kadraj aldığınızda bile elinizde yüksek çözünürlüklü bir fotoğraf kalması manasına geliyor. Yani ayrıntı manasında yüksek çözünürlük sunan bir cep telefonu kamerasına sahip telefonumuz.

2.5 cm üzere çok kısa uzaklıktan fotoğraf çekebilen Mate 20 Pro bu manada adeta makro objektif takılı bir fotoğraf makinesi üzere hareket ediyor. Ayrıyeten 3X optik, 5X dijital zoom önemli manada yarar sağlıyor. Ancak bu geniş açı ile zoom konusunda küçük bir ayrıntı var: Bu modları yalnızca 10 Megapiksel çözünürlükte kullanabiliyorsunuz. Yani 40 Megapiksel çekim yaptığınızda geniş açı ya da zoom giremiyorsunuz.

Telefonun ön kamerası da uygun sonuçlar veriyor. Çözünürlük olarak 24 Megapiksel sunan kamera da pek başarılı.

Video tarafında ise ana kameralar 4K 30 fps, ön kamera ise Full HD 30 fps imkanı sunuyor. Huawei fotoğraf konusunda argümanlı olsa da bence görüntü konusunu biraz daha geliştirmeli. Sonuçlar makûs değil ancak bir amiral gemisinin görüntü kalitesi biraz daha düzgün olmalı.

40 Megapiksel f/1.8 + 8 Megapiksel f/2.4 OIS telephoto (80mm) + 20 Megapiksel f/2.2 ultra-geniş açı (17mm); , Leica objektif, 5X optik zoom
4K 30 fps görüntü kayıt, 720@960fps ağır çekim (ana kamera)
24 Megapiksel ön kamera, f/2.0 Leica objektif, Portre Modu.

Huawei Mate 20 Pro görüntü inceleme

Huawei Mate 20 Pro‘nun özellikliklerini anlattığımız görüntümüzü aşağıda izleyebilirsiniz:


Ekrandan parmak izi okuma

Telefonun bir başka kıymetli özelliği ise ekrandan parmak izi okuma teknolojisi. Huawei’nin bu teknolojiyi kullanan birinci telefonu Mate 20 Pro’da ekrandan parmak izi okuma üzücü çalışmıyor. Fakat fizikî bir parmak izi okuyucuya nazaran biraz yavaş olan bu sistemin çalışması için yarım saniyeye yakın bir müddet gerekiyor. Ayrıyeten ekran ıslakken ya da ekranda müdafaa sineması varsa teknoloji biraz güç çalışıyor.

Ancak her türlü dezavantajına karşın bu teknolojinin çok ‘havalı’ olduğunu söyleyebilirim. Huawei bu teknolojiyi kullanan birinci marka olmasa da Mate 20 Pro‘nun şıklığına bu teknolojinin kıymetli bir katkı sağladığını düşünüyorum.

Nano Memory bellek kartı

Huawei Mate 20 ailesi ile birlikte nedense bugüne kadar hiçbir üreticinin akıl edemediği Nano Memory bellek kartını da hayata geçirdi. Şimdilik yalnızca Mate 20 modellerinde kullanılan bu bellek kartı çeşidi temelde SIM kart büyüklüğünde bir bellek kartı. Standart microSD kartlardan küçük olan bu kartlar sayesinde SIM kart yuvaları daha da küçülüyor.

Akıllıca bir hareket lakin şimdilik yalnızca bu modellerde kullanılıyor olması biraz handikap bir durum. Umarım önümüzdeki devir bölümde kabul gören bir bellek kartı tipi olur.

40 Watt süratli şarj

Telefonla bir arada verilen ve kutusundan çıkan USB Type-C irtibat kablosu ve adaptörle birlikte (ki adaptör biraz iri) 40 Watt şarj takviyesi de geliyor. Bu sayede telefon sıfırdan yüzde yüz doluma 54 dakikada ulaşabiliyor. Bu adaptörle yaptığımız testlerde aşağıdaki sonuçları aldık. Ayrıyeten mevzuyla ilgili bir de görüntü hazırladık. Onu da izleyebilirsiniz:

15 Watt Kablosuz Şarj ve Reverse Wireless Charging

Telefon yeniden yüksek süratli kablosuz şarj özelliğini destekliyor. Bir başka enteresan bir özellik ise Reverse Wireless Charging. Yani telefon tıpkı vakitte kablosuz şarj aygıtı üzere davranıyor ve bu teknolojiyle uyumlu bir telefon varsa onu da şarj edebiliyor. Tabi bu sürecin Mate 20 ‘nin pilini tükettiğini sanırım söylemeye gerek yok. Farklı ve bugüne kadar telefonlarda görülmeyen bir özellik. Acil durumlarda işe yarayacak bir teknoloji.

USB Type-C girişi

Telefonda (benim ferdî olarak pek sevmediğim) USB Type-C girişi yer alıyor. Sevmememin sebebi ise kulaklık için de bu girişin kullanılıyor olması. Her ne kadar kutusundan bir dönüştürücü çıkıyor olsa da USB Type-C’ye ek olarak bir de 3.5 mm kulaklık girişini tercih ederim. Lakin bu biraz ferdî bir yorum. Yoksa kullanım ile ilgili bir kahır yok.


Huawei Mate 20 Pro teknik özellikleri

  • 6.39 inç HDR OLED, 1440 x 3120 piksel çözünürlüklü (539ppi);
  • Çentikli tasarım
  • Sekiz çekirdekli Kirin 980 işlemci (2xA76 @2.6GHz + 2xA76 @1.92GHz +4xA55 @1.8GHz),
  • Mali-G76 MP10 GPU
  • 6 GB RAM, 128 GB depolama
  • Nano Memory bellek kartı yuvası
  • Android 9 Pie işletim sistemi
  • EMUI 9
  • 40 Megapiksel f/1.8 + 8 Megapiksel f/2.4 OIS telephoto (80mm) + 20 Megapiksel f/2.2 ultra-geniş açı (17mm); , Leica objektif, 5X optik zoom
  • 4K 30 fps görüntü kayıt, 720@960fps ağır çekim (ana kamera)
  • 24 Megapiksel ön kamera, f/2.0 Leica objektif, Portre Modu.
  • Full HD 30 fps görüntü kayıt (Ön kamera)
  • 4,200mAh; Üstün Charge 40W; 15W kablosuz şarj, Reverse Wireless Charging
  • Ekrana gömülü parmak izi teknolojisi
  • 3D Face Unlock
  • Dual SIM, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 5 + LE, NFC, USB Type-C
  • IR blaster, stereo speakers

Huawei Mate 20 Pro Türkiye fiyatı 

Telefon Türkiye pazarına 8.499 TL fiyat etiketi ile girdi. Misal modellere baktığımızda fiyat biraz yüksek kalıyor (mesela Samsung Galaxy Note 9). iPhone modellerine nazaran uygun bir fiyatı olan telefon öteki Android’lere nazaran biraz kıymetli. Lakin bu lansman fiyatı olduğundan önümüzdeki günlerde fiyatın biraz düşmesini bekleyebiliriz. 

Sonuç olarak Huawei Mate 20 Pro dal standartlarını belirleyen bir model olmuş. Kamerası ve sunduğu kimi ek özellikler telefonu özel bir yere taşıyor. Bilhassa kamerasını çok beğendiğim telefon bizden olumlu puanlar aldı. 

Başa dön tuşu