Bilgisayarın performansında sorun yaşanmaması için işlemci sıcaklığı ölçme işlemi büyük öneme sahiptir. CPU olarak da bilinen işlemcinin sıcaklığını düzenli kontrol etmek, sistemin aşırı şekilde ısınmasını önleyerek performansın olumsuz etkilenmesini engelleyebilir ve hatta donanımın ömrünü uzatabilir.
Bilgisayardaki işlemci, çalıştırdığınız programlara ve dolayısı ile maruz kaldığı yüklere bağlı olarak ısınabilir. Neyse ki çoğu durumda sıcaklık değerleri kontrol altındadır ve herhangi bir sorun teşkil etmez. Öte taraftan bazı durumlarda süreç kontrolden çıkabilir ve çeşitli sorunlara neden olabilir.
CPU sıcaklığı ölçme programı ile işlemcinin kaç derece sıcaklığa ulaştığını öğrenebilirsiniz. Bu işlemin yapılabilmesini sağlayan pek çok hizmet bulunuyor. Peki, en iyi işlemci sıcaklığı öğrenme programları hangileri? Bu rehberde pek çok kişinin merak ettiği soruyu yanıtlayacağız.
En İyi İşlemci Sıcaklığı Ölçme Programları
- Core Temp
- HWMonitor
- Open Hardware Monitor
- HWiNFO
- Real Temp
- CPU-Z
- Speccy
- SpeedFan
- AIDA64 Extreme Edition
- Astra32
En İyi Bilgisayar Hızlandırma Yöntemleri – 2024
Bilgisayar hızlandırma yolları, sistemin daha hızlı şekilde çalışmasına yardımcı olur. Peki, PC hızlandırma işlemi için hangi yöntemler uygulanmalıdır?
CPU sıcaklık ölçme programları listesinde yer alan hizmetlerin detaylarına aşağıdan göz atabilirsiniz.
Core Temp
PC sıcaklık ölçme programı Core Temp, işlemcinizdeki her bir çekirdeğin kaç derecede çalıştığı konusunda bilgi sahibi olmanıza yardımcı oluyor. İşlemcinizin sıcaklık bilgisi dışında hangi hız aralıklarında çalıştığını, aldığı voltaj değerlerini ve yüzdelik dilim olarak çalışma oranlarını da Core Temp ile takip edebilirsiniz.
Core Temp
İşlemcinizin sıcaklık değerlerini öğrenmek ve takip edebilmek için kullanabileceğiniz basit ve ücretsiz bir program.
⤓ İndir
HWMonitor
HWMonitor, bilgisayarınızda bulunan donanımların üzerindeki sensörleri okuyarak sıcaklık, voltaj ve fan hızı gibi değerler hakkında kullanıcılara bilgi veren başarılı bir donanım izleme yazılımıdır. HWMonitor, en yaygın sensör yongalarını yönetir ve bu şekilde neredeyse tüm donanımlar hakkında bilgi sahibi olmanıza yardımcı olur.
HWMonitor
HWMonitor, sisteminizin ana sağlık sensörlerini kontrol eden başarılı bir donanım izleme yazılımıdır.
⤓ İndir
Open Hardware Monitor
Açık kaynak koduna sahip olan ve tamamen ücretsiz olarak indirip kullanabileceğiniz bir yazılım olan Open Hardware Monitor temel olarak bilgisayarınızda bulunan çeşitli bileşenlerin sıcaklıklarını ölçmenize yardımcı oluyor. Ayrıca program ile özel bir takip penceresi oluşturabiliyor, bu pencerede seçeceğiniz sıcaklık ve yük değerlerini takip edebiliyorsunuz.
Open Hardware Monitor
Open Hardware Monitor pratik bir bilgisayar sıcaklığı ölçme programıdır
⤓ İndir
HWiNFO
Bilgisayarınızdaki donanımlar hakkında detaylı bilgiler almanıza olanak sunan HWiNFO, kullanıcılara sunduğu detaylar konusunda da oldukça cömert bir program olarak tanımlanabilir. Zira sisteminizin donanım tarafında olan biten neredeyse her detayı en ince noktasına kadar gösterebilen HWiNFO64 ile özellikle sorun tespiti gibi konularda oldukça fazla bilgi sahibi olacaksınız.
HWiNFO64
Bilgisayarınızın sistem bilgisini elde etmek ve donanımlara dair tüm detayları kolayca görmek için bu uygulamayı kullanabilirsiniz.
⤓ İndir
Real Temp
Bilgisayarınızdaki donanımların tam yük altında ulaştığı en yüksek sıcaklık, boştayken bulunduğu sıcaklık, ortalama sıcaklık ve saat çalışma hızları gibi detayları sizlere suna Real Temp, özellikle hız aşırtma geçmişine sahip kullanıcılar için birebir bir program.
Real Temp
Bilgisayarınızda bulunan Intel işlemcilere ait anlık sıcaklık bilgisini takip edebileceğiniz ve çeşitli diğer bilgileri size sunan ücretsiz bir donanım uygulaması.
⤓ İndir
CPU-Z
İşlemci sıcaklığını öğrenmek için kullanabileceğiniz programlar arasında CPU-Z de yer alıyor. Kullanımı oldukça basit olan program üzerinden işlemci modeli dahil olmak üzere sıcaklık, önbellek düzeyleri gibi çeşitli bilgilere gerçek zamanlı olarak erişebilirsiniz.
Kullanıcı dostu arayüze sahip olan uygulamanın dosya boyutu da oldukça düşük. Dolayısıyla programı çok hızlı bir şekilde indirebilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Sistem kaynaklarını fazla tüketmeyen program, herhangi bir donma ve kasma gibi problemlere yol açmaz.
CPU-Z
CPU-Z, kullanıcıların bilgisayarlarındaki donanım bilgisine rahatça ulaşabilmesine olanak tanıyor. İşlemci, ekran kartı, bellek ve daha birçok farklı bilgiye erişin.
⤓ İndir
Speccy
İşlemci modeli, çekirdek sayısı, sıcaklık ve kod adı dahil pek çok bilgi sunan Speccy’i ücretsiz olarak indirebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. Programda işlemcinin yanı sıra anakart, RAM, harddisk gibi donanım bileşenlerine dair oldukça ayrıntılı bilgiler mevcut.
Çok kolay bir kullanıma sahip olan programda donanım bileşeni hakkında bilgi edinmek için bileşenin üzerine tıklamanız yeterli. Bu işlemi gerçekleştirmeniz durumunda bileşen ile ilgili çok detaylı bilgiler sıralanacak.
Speccy
Speccy ile sisteminizi oluşturan bileşenlere ait detaylı özelliklerinden bazılarına kolaylıkla inceleyebilirsiniz.
⤓ İndir
SpeedFan
Başarılı kullanıcı arayüzüne sahip olan SpeedFan sayesinde işlemci ve ekran kartının kaç derece sıcaklığa ulaştığını gerçek zamanlı olarak görebilirsiniz. Ayrıca fanlarınızın kaç RPM hızında çalıştığını görüntüleyebilir ve fanları yönetebilirsiniz.
Çok düşük dosya boyutuna sahip olan programı bilgisayarınıza ücretsiz olarak indirebilir ve kullanabilirsiniz. Programı açtığınızda herhangi bir karışıklık ile karşı karşıya kalmazsınız çünkü programda çok sade bir tasarım yer alıyor.
SpeedFan
SpeedFan, ücretsiz fan kontrol programı. Bilgisayar bileşenlerinin fan hızları, sıcaklık, voltaj değerlerini takip edebilirsiniz.
⤓ İndir
AIDA64 Extreme Edition
Bilgisayarınızda yer alan donanım bileşenleri hakkında detaylı bir şekilde bilgi sahibi olmanıza olanak tanıyan AIDA64 Extreme Edition sayesinde anakart ve işlemci gibi bileşenlerin sıcaklığına anlık olarak bakabilirsiniz. Böylelikle bilgisayarınızın boşta ve video oyunlarında ne kadar ısındığını tespit edebilirsiniz.
AIDA64 Extreme Edition
Eski adı Everest Ultimate Edition olan AIDA64 Extreme Edition, bilgisayarınızdaki donanımları ve yüklü yazılımları detaylı bir şekilde raporluyor.
⤓ İndir
Astra32
Ücretsiz olarak sunulan Astra32, bilgisayar kullanıcılarının donanım bileşenleri hakkında detaylı bilgiye erişmesine imkân tanır. Program tarafından kullanıcılara sunulan bilgiler arasında işlemci sıcaklığı da bulunuyor. Sıcaklığın yanı sıra model adı, işlemci hızı, çekirdek sayısı gibi bilgilere de bakabilirsiniz.
ASTRA32 – Advanced System Information Tool
Bilgisayarınızın konfigürasyonuyla ilgili detaylı analizler yapan ASTRA32, sistemin donanımsal özellikleriyle ilgili analizleri raporlamalarla size sunar.
⤓ İndir
İşlemci Neden Isınır?
Bilgisayarınızdaki işlemci, donanım ve yazılım tabanlı talimatlarının işlenmesinden sorumludur ve yoğun yük altında ısınabilir. Öte taraftan bazı işlemcilerin, diğerlerine nazaran daha çok ısındığını fark edebilirsiniz. Bu durumun altında yatan sebep havalandırma eksikliği, arızalı parçalar ya da toz ve kir gibi nesneler olabilir.
İşlemci Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı?
Sağlıklı bir ortamda bilgisayarınızdaki işlemcinin sıcaklığı; boşta çalışırken 35 ila 55 derece, yük altındayken ise 60 ila 85 derece aralığında olmalıdır. Çeşitli senaryolarda bu değerlerin altını ya da üstünü görmeniz normal olarak kabul edilebilir ancak çoğu durumda istenmez.
Bir işlemcinin ideal sıcaklığı; onu nasıl kullandığınıza, ne kadar yük altında çalıştığına, bulunduğunuz ortamın sıcaklığına ve havalandırma kanallarının kalitesine bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Bu nedenle kesin değerlerden bahsetmemiz mümkün değildir.
İşlemci Sıcaklığı Düşürme Nasıl Yapılır?
- Bilgisayarınızı temizleyin.
- Termal macunu değiştirin.
- Harici soğutucu kullanın.
- Virüs taraması yapın.
- Arka planda çalışan gereksiz programları kapatın.
İşlemcinin ısınma sorununu çözmeden önce, bu sorunun altında yatan nedeni bulmanız gerekecektir. Eğer herhangi bir arıza sorunu yoksa, bilgisayarınızı düzenli aralıklarla temizlemenizi ve termal macunu yenilemenizi tavsiye ederiz.
Bu sayede bilgisayarınızdaki işlemci daha az ısınacaktır. Ayrıca bilgisayarın havalandırma kanallarının tıkalı olmadığından ve başka nesnelerce engellenmediğinden de emin olmalısınız.
Bilgisayarınızı Temizleyin
Bilgisayarın periyodik aralıklarla temizlenmemesi, ısınma sorunun altında yatan en temel sebeptir. Bu noktada bilgisayarınızın hem içini hem de dışını düzenli aralıklarla temizlemelisiniz. Ayrıca havalandırma kanallarının da sürekli olarak temiz olduğundan emin olmalısınız.
Bilgisayar Temizliği Nasıl Yapılır
Bilgisayar Temizliği Nasıl Yapılır? Bu yazımızda bilgisayar donanımı temizleme hakkında merak ettiğiniz detaylara daha yakından göz atacağız.
Termal Macunu Değiştirin
Temizlik işlemi kadar sık periyotlarda olmasa da, termal macunlar da belirli aralıklarla değiştirilmelidir. Bu noktada kullanmakta olduğunuz termal macuna ve soğutma sistemine bağlı olarak 6 ay ila 1 yıl gibi periyotlarla termal macunu değiştirmenizi tavsiye ederiz.
İşlemciye Termal Macun Sürerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Eğer bilgisayarınızı kendi başınıza temizleyecekseniz, işlemciye termal macun sürerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz.
Harici Soğutucu Kullanın
Eğer bir dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, harici bir soğutucu ile aşınma sorunlarının önüne geçebilirsiniz. Ayrıca soğutucular bilgisayarınızdaki havalandırma deliklerinin de rahatlamasına yardımcı olacaktır. Buna karşın havalandırma kanallarını kapatmayacak bir soğutucu seçtiğinizden emin olun.
Virüs Taraması Yapın
Bazı kötü amaçlı yazılımlar bilgisayarın aşırı ısınmasına yol açabilir. Bu nedenle antivirüs programı ile virüs taraması yapın. Böylece sistemde zararlı yazılım olup olmadığını kolayca öğrenebilir, eğer varsa temizleyebilirsiniz.
Arka Planda Çalışan Gereksiz Programları Kapatın
Arka planda çalışan ve yüksek kaynak tüketen programlar bilgisayarın ısınmasına neden olabilir. Bu sebepten ötürü Ctrl + Shift + Esc klavye kısayolunu kullanarak Görev Yöneticisi’ni açın. Gereksiz programlara sağ tıklayın ve ardından “Görevi sonlandır” seçeneğini seçin.
Ayakkabı Şeklinde Bilgisayar: Cooler Master Sneaker X PC Özellikleri ve Fiyatı
Cooler Master, yeni tasarladığı ayakkabı şeklindeki Sneaker X PC ile dikkatleri üzerine çekti. İşte farklı bir tasarıma sahip olan bilgisayara dair her şey!
Bu rehberde işlemci sıcaklığı ölçme programları dahil olmak üzere merak edilen birçok soruyu yanıtladık. Peki, en beğendiğiniz CPU sıcaklık ölçme programı hangisi? Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.