Her geçen gün yeni bir haberle gündeme gelen WhatsApp bu sefer bir güvenlik açığıyla gündemde. Son çıkan WhatsApp güvenlik açığı için şirket çalışmalara başladı. Açık sayesinde bilgisayar korsanları, casus yazılımları kullanıcısın aygıtlarına yükleyebiliyor. Kelam konusu açık iOS ve Android uygulamalarında tespit edildi.
Whatsapp güvenlik açığı için güncelleme yayınladı
Facebook‘un sahip olduğu iletileşme servisi yaptığı açıklamada, Cuma günü sunucu tarafında bir düzeltme ve Pazartesi günü de kullanıcılar için bir uygulama güncellemesi yaptığını söyledi.
Yapılan açıklama şu formda devam etti;
“Bu atak, cep telefonu işletim sistemlerini denetim edebilen casus yazılımlar üreten ve hükümetlerle birlikte çalıştığı bilinen özel bir şirketin programıyla yapılıyor. Elimizdeki bilgileri paylaşmak ve toplumu bilgilendirmek için onlarla birlikte çalışmak üzere birçok insan hakları kuruluşuna bu hususta bilgi verdik”
Ayrıca bir kaynak Financial Times‘a, şirketin geçtiğimiz hafta Adalet Bakanlığı‘nı da uyardığını söyledi.
Casus yazılım kullanıcıları, ilgili WhatsApp hesabına bir sesli arama başlatarak maksat aygıtlarına makus emelli kod gönderebilir. Aramanın cevaplanıp cevaplanmaması değerli değil. Kelam konusu casus yazılımı yapan şirket olan israilli NSO Group, istismar hakkında bilgilendirildi ve durumu araştırıyor. Bu davetlerin ekseriyetle davet kayıtlarından kaybolduğunu söylüyor.
NSO, açıklamasına nazaran yazılımlarını hükümetlere “terör ve kabahati tedbire ve soruşturma” için satıyor. Birincil eseri olan Pegasus, bir telefonun mikrofonundan ve kameralarından data açıp toplayabiliyor ve birebir vakitte pozisyon kayıtlarını, e-postaları ve bildirileri alabiliyor.
Dava açıldı
Meksika vatandaşları ve bir Suudi vatandaşı, müşterilerinin yazılımlarını berbata kullanmasının cürüm olduğunu sav ederek NSO’ya dava açtı.
NSO ise bu hücum hakkındaki sorulara yanıt olarak şu açıklamayı yaptı;
“NSO hiçbir durumda, istihbarat ve kanun uygulayıcı kurumlar tarafından kullanılan teknolojisinin amacından sapmasına dahil olmaz. Tıpkı vakitte, rastgele bir kişiyi yahut kuruluşu amaç almak için teknolojisini kendi başına kullanamaz yahut kullanmaz.”
Vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları, İsrail Savunma Bakanlığı’na NSO’nun ihracat lisansını iptal etmesi için dilekçe verdi. Sorunun öbür berbat niyetli kodlardan, NSO’dan ya da müşterileri tarafından getirilen faktörlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığı çabucak anlaşılmıyor.
WhatsApp’ın bu olaydan şimdi kaç kullanıcının etkilenebileceğini belirleyemediği açıklandı.