Müşterileri etkilemek için pek çok yola başvuran akıllı telefon üreticileri, modellerdeki işlemci çekirdeği sayısı ile de rekabete girişmişlerdi. Son raporlara nazaran bu rekabet biraz daha yavaşladı.
Akıllı telefonlarda işlemci çekirdeği savaşı biraz olsun yavaşladı
Mobil işlemciler, bundan yıllar evvel masaüstü işlemcilerin övündüğü işlemci çekirdeği sayısı ile övünmeye başlamışlardı. Daha evvel GHz savaşları ile başlayan bu reklamlar, son vakitlerde biraz daha azalmıştı. Kolay bir denklemin sonucu olarak saat hızında yüzde 10 yükseliş, güç tüketiminde ve ısınmada yüzde 10’dan fazla bir artışı beraberinde getirmekte. Bu da son zamanlardaki azalışın asıl nedenlerinden birisi olarak öne çıkıyor.
Daha sonra ise akıllı telefonlarda işlemci çekirdeği savaşı başladı. Birinci kez 2016 yılında ortaya çıkan on çekirdekli işlemci ile doruğa çıkan çekirdek rekabeti, son vakitlerde biraz daha yavaşlamaya başladı.
Maksimum çekirdek sayılarında 2019 yılına kadar yaşanan yükseliş, bu yıl itibariyle düşüş eğilimi göstermeye başlamış üzere gözüküyor. Bununla birlikte azamî çekirdek sayısında yaşanan tepe periyodunda, asgarî çekirdek sayısında da artış yaşanması gözlerden kaçmıyor. Fakat ortalama çekirdek sayısı yıldan yıla artış göstererek yükselmeye devam ediyor.
Şu an günümüzde kullanılan pek çok akıllı telefon sekiz çekirdekli işlemci kullanmakta. Tabii burada giriş seviyesi modellerin ve iPhone modellerinin istisna olduklarını da hatırlatalım. İlerleyen periyotlarda mavi çizgi ile belirtilen ortalama çizgisinin sekiz düzeyine oturmasını yahut geçmesini beklememiz mümkün.
2016 yılında 2+2 çekirdek ve 4+4 çekirdek olarak tasarlanmış çeşitli kombinasyonlar gördük. Fakat bunların en uygun dizaynlar olmadığını düşünen üreticiler, denklemi yeniden dengeleme kararı aldılar. Son vakitlerde yapılan dizaynlarda 4+4 konfigürasyonlarının tercih edilmelerinde bir azalış görüldüğü ve 2+6 çekirdek dizaynının tercih edilen suram haline geldiği gözlerden kaçmıyor.
Peki siz bu husus hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizin için işlemci çekirdeği sayısı ve GHz ne kadar önemli?