Huawei ticaret savaşı hakkında son vakitlerde gelen olumlu haberler, bir nebze olsun piyasaları rahatlatmayı başardı. Pekala, bu rahatlama gerçek manada piyasalara bir refah olarak yansıyacak mı? Bu sorunun karşılığı, uzmanlara nazaran hayır, yansımayacak.
Huawei ticaret savaşı ismine sıradaki durak Samsung
Analistler, Çinli firmanın krizlerle boğuşmaya devam etmesi halinde Güney Kore temsilcisinin kar konusunda daha çok üzüleceğini söylüyor. Araştırmacılara nazaran Samsung, kendi kârının yarısından daha fazlasını kaybedebilir. Huawei’nin Amerika ile olan ticari hengamesi, piyasadaki ticaret akışını baltalamaya devam ediyor.
Refinitiv SmartEstimate isimli bir tahlil şirketi, Samsung’un (29 analistin datalarına dayanarak) 5.14 milyar dolarlık bir işletme kârı tahsil edeceğini öngörüyor. Bu, geçen yıla nazaran yüzde 60’lık bir düşüş demek. Ayrıca, faaliyet kârı 5.4 milyar dolar olan teknoloji firması, birinci çeyrek sayılarına kıyasla bile istatiksel manada düşüşten kurtulamıyor. Çünkü bu çıkar, ikinci çeyrek yararının son üç yıl adına en az düzeyde olacağı manasına geliyor.
DRAM ve NAND çipleri konusunda dünyada en âlâ grup olan Samsung, ek gelirinin yaklaşık üçte ikisini bu işlerden sağlıyor. Ambargo ile birlikte Huawei ile olan satışlarına darbe vurulan akıllı telefon üreticisine bir darbe de çip fiyatlarının son periyotlarda çok düşük olması sıkıntısından (2.çeyrekte %25’lik bir indirim kelam konusu) geldi. Böylesine bir durum, Samsung’un ticari kalbine verilen ağır bir ziyan olarak isimlendiriliyor.
Analistler; yılın geri kalan günlerinde de fiyatların yüksek olmayacağını düşünürken, Samsung ile Micron’un (bir teknoloji markası) tekrar geri ayağa kalkacağını belirtti. Madalyonun öbür yüzüne bakmak gerekirse Huawei’nin, bir manada, bir ıstırap yaşaması demek Samsung’un akıllı telefon üretiminde daha çok ilerlemesi demek. Bu bağlamda HI Investment & Securities, Samsung’un yılda sattığı akıllı telefon miktarının 37 milyon daha artacağı görüşünde.
Samsung’un badireleri, yalnızca ABD ile Çin’in ortasındaki gerginlikten ibaret değil. Çünkü geçtiğimiz günlerde Japonya, Güney Kore’ye ihracat kısıtlaması tarifesini uygulayacağını açıklamıştı.