ARM, Huawei ile alakalarını bitiren firmalar ortasına katılarak gündeme gelmiş olsa da, bugün akıllı telefonlarımızda yer alan işlemcilerin neredeyse tamamında imzası bulunuyor. İşlemci mimarileri tasarlayan ve bunları kendi işlemcilerini üretmek isteyen firmalara lisanslayan ARM fiziki bir üretim yapmıyor.
Daha güzel anlatabilmek için Exynos, Kirin ve Snapdragon işlemcilerde yer alan Cortex işlemci çekirdeklerinin ARM tarafından geliştirildiğini belirtmek isteriz.
ARM Cortex A77 ve Mali-G77 GPU tanıtıldı!
ARM, 2020’de amiral gemilerinin işlemcilerinde göreceğimiz Cortex-A77’yi ve Mali-G77 GPU’yu tanıttı. Cortex A77’nin öne çıkan özelliklerinin başında IPC (döngü başına komut sayısı) performansında sağlanan yüzde 20’lik artış geliyor.
Bu sayede işlemci karmaşık misyonları çok daha süratli bir formda tamamlayabiliyor. Qualcomm, Apple ve Samsung’un işlemcilerinde yüksek performans gereksinimini çoklukla Cortex-A77 üzere iki yahut dört ana çekirdek taşırken, temel misyonlar için güç tasarrufu sağlayan çekirdeklerde işlemciye entegre ediliyor.
Her geçen gün çekirdek sayısı konusunda daha fazla esneklik sunan ARM bu sayede işlemcinin başka bileşenlerinin güzelleştirilmesine imkan tanıyor. Böylelikle bilhassa yapay zeka ve imaj işleme için ek donanımlara yer açılıyor.
Mali-G77 GPU ise yüzde 40’lık bir performans güzelleştirmesiyle geliyor. Daha az alanda daha fazla güç elde edebildiklerini belirten uzmanlar, güç verimliliği konusunda ise yüzde 30’luk bir artış elde edebildiklerini belirtiyor.
Mali-G77 GPU, makine öğrenme performansına yüzde 60 oranında katkı sağlıyor. Cortex-A77 birçok dizüstü bilgisayarı geride bırakacak seviyede performans sunuyor. Bu sayede önümüzdeki yıl Cortex-A77 ve Mali-G77’nin yer aldığı akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayarlar görebileceğiz.